Reguli pentru zona de preparare a alimentelor

• Se respecta istructiunile mentionate in HACCP revizuit
• Se organizeaza programarea curateniei pe zone
• Evitarea contactului neprotejat cu animalele din ferme sau cu animalele sălbatice;
• Toate produsele de origine animală în stare crudă (carne, lapte, etc) trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente ce nu necesită gătire, conform bunelor practici de siguranță alimentară;
• Gătirea termică a cărnii, ouălor, laptelui (produselor și subproduselor de origine animală);
• Efectuarea de schimburi comerciale cu evitarea oricarui risc epidemiologic
• Pentru a preveni raspandirea COVID-19, personalul angajat trebuie sa mentina permanent distanta sociala recomandata de minim 1,5 metri fata de ceilalti angajati, distanta stabilita de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU);

• Personalul angajat trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun, minimum 20 de secunde, si va folosi prosoape de hartie pentru a-si sterge mainile: – inainte de inceperea activitatii; – inainte de manipularea mancarii gatite sau a preparatelor gata pentru consum; – dupa realizarea operatiunilor curatenie si dezinfectie a ustensilelor – dupa manipularea sau prepararea materiilor prime si a alimentelor crude; – dupa manipularea deseurilor; – dupa realizarea operatiunilor de igienizare; – dupa folosirea toaletei; – dupa suflarea nasului, stranut sau tuse; – dupa ce a mancat, baut sau fumat; – dupa scoaterea manusilor de protectie si in general, in mod regulat.

• Personalul angajat trebuie sa evite contactul cu persoane care prezinta simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse si stranut, etc.;

• Personalul care manipuleaza produsele alimentare si care utilizeaza manusi de protectie, trebuie sa se asigure ca acestea sunt schimbate frecvent si ca mainile sunt spalate inainte de a pune manusile, intre schimbarea manusilor si dupa indepartarea acestora; f. Manusile de protectie trebuie schimbate dupa desfasurarea unor altor activitati cum ar fi deschiderea/inchiderea usilor cu mana, golirea cosurilor, etc.;

• Spalarea mainilor este necesara chiar si atunci cand se utilizeaza manusi, deoarece manusile contaminate pot raspandi germeni pe maini cand acestea sunt indepartate;

• Personalul care manipuleaza produse alimentare trebuie sa poarte un echipament de protectie corespunzator compus din halat de culoare deschisa, boneta, masca de protectie, pantaloni si incaltaminte adecvata, ce trebuie mentinute intr-o stare de igiena corespunzatoare;

• Personalul angajat este informat periodic cu privire la normele de protectie suplimentare ce sunt necesare a fi aplicabile in aceasta perioada, precum spalarea periodica a mainilor, dezinfectarea, igiena respiratorie etc;

• Se asigura disponibilitatea la locul de munca a mastilor de fata, a servetele de hartie pentru cei carora le curge nasul sau tusesc, impreuna cu pubele inchise pentru eliminarea igienica a acestora;

• Monitorizarea permanenta a starii de sanatate a personalului angajat care isi desfasoara activitatea in zona de preprare a produselor alimentare si interzicerea desfasurarii activitatii pentru acele persoane care au simptomatologie asemanatoare COVID-19;