Igiena - Reguli generale

Se vor respecta programele de curatenie si dezinfectare din HACCP revizuit

• Echipamentele si ustensilele trebuie curatate ori de cate ori este nevoie si dezinfectate, utilizand produse/substante printr-o modalitate ce asigura realizarea unei igienizari si dezinfectii corespunzatoare;
• Se aplica masuri corespunzatoare privind curatarea si dezinfectia spatiilor, echipamentelor si ustensilelor astfel incat sa se previna contaminarea alimentelor (de exemplu, prin apa, lichidele folosite la spalare sau prin solutiile de dezinfectare);
• Produsele folosite la curatare si dezinfectie trebuie sa corespunda utilizarii preconizate, respectiv sa aiba un efect virucid si folosite in conformitate cu instructiunile producatorului. Acestea trebuie sa fie identificate in mod corespunzator, depozitate in afara zonelor de preparare a alimentelor si utilizate de o maniera care nu permite contaminarea alimentelor.
• Actiunile de curatare/dezinfectie se realizeaza in mod obligatoriu de cel putin doua ori pe zi, cu un interval de cel putin 4 ore intre doua operatiuni, la nivelul pardoselilor, holurilor si usilor de acces, vitrinelor etc, cu care consumatorii pot veni in contact; – conform orar
• Echipamentele si instrumentele folosite la curatare si dezinfectie trebuie pastrate separat pentru a preveni contaminarea alimentelor, ustensilelor si hainelor personalului;
• De asemenea, vestiarele si toaletele utilizate de personalul lucrator trebuie mentinute curate/dezinfectate in permanenta; – conform orar
• Echipamentele de protectie a personalului folosite la curatarea vestiarelor si toaletelor trebuie utilizate doar in acest scop;
• Restaurantul intreprinde permanent masuri de verificare a respectarii acestor reguli pe intreaga perioada a mentinerii starii de urgenta/ alerta;

Responsabilitati suplimentare:

personal curatenie:
• respecta programul de curatenie si igienizare din planul HACCP
• Igienizarea bailor se face de 5 ori pe zi fupa programul stabilit si urmarind schema de igienizare din HACCP.
• dezinfecteaza frecvent, cu solutie pe baza de alcool sau clor, suprafetele cu care angajatii in contact, clantele usilor, balustradele, etc.;
• respecta planul de igienizare conform HACCP revizuit
• se asigura ca dozatoarele cu dezinfectanti sunt umplute in permanenta

seful de tura
• sa asigure supravegherea eficienta a personalului angajat in vederea aplicarii practicilor de igiena;
• se asigura ca personalul angajat raporteaza orice semne/simptome fizice, inainte de inceperea lucrului sau la locul de munca;
• interzice accesul în unitate al persoanelor care prezintă simptome de infectare cu coronavirusul SARS CoV-2;