Echipament de protecție pentru angajați

Ospatari:
• Masca de protectie care sa acopere gura si nasul in permanenta si care se schimba la maxim 2 ore –  Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. Masca trebuie schimbată o dată la 2 ore și ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor. Nu se reutilizeaza măștile medicale.
• Manusi de unica folosinta care se schimba la fiecare client deservit – dupa ce se dau jos manusile se plata mainile 20 de scunde conform instructiunilor de spalare a mainilor

 

Bucatarie (inclusiv spalat vase):
• Personalul care manipuleaza produse alimentare trebuie sa poarte un echipament de protectie corespunzator compus din halat de culoare deschisa, boneta, masca de protectie, pantaloni si incaltaminte adecvata, ce trebuie mentinute intr-o stare de igiena corespunzatoare;
• Masca de protectie – Masca la personalul din bucatarie se va schimba la max 4 ore si ori de cate ori e necesar.
• Manusile se vor schimba cand se trece de la o operatiune la alta ( de ex: de la manipularea materilor prime la manipularea produselor finite sau trecerea de la manipularea unui tip de materii prime – carne, la altul – legume) si ori de cate ori e nevoie. vezi mai sus
• Sort de unica folosinta care se schimba la maxim 1 h
• Boneta
• La iesire din zona de prelucrare (vestiar, etc) se vor pune halat si botosei care se arunca ca reintrarea in zona de prelucrare.

 

Personalul care manipuleaza produsele alimentare si care utilizeaza manusi de protectie, trebuie sa se asigure ca acestea sunt schimbate frecvent si ca mainile sunt spalate inainte de a pune manusile, intre schimbarea manusilor si dupa indepartarea acestora;

 

Personalul angajat trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, și va folosi prosoape de hârtie, pentru a-și șterge mâinile: – înainte de începerea activității; – înainte de manipularea mâncării gătite sau a preparatelor gata pentru consum; – după realizarea operațiunilor curățenie și dezinfecție a ustensilelor – după manipularea sau prepararea materiilor prime și a alimentelor crude; – după manipularea deșeurilor; – după realizarea operațiunilor de igienizare; – după folosirea toaletei; – după suflarea nasului, strănut sau tușe; – după ce a mâncat, băut sau fumat; – după scoaterea mănușilor de protecție și în general, în mod regulat.

 

Tot personalul iși schimbă echipamentul de protecție utilizat în drum spre locul de muncă (mască și mănuși) cu un echipament nou;